3 lžíce
strouhaného křenu, 2 nastrouhaná jablka,
šťáva z půlky citronu. Vše promícháme a
podáváme jako přílohu k vařenému masu.
.
Křenová šlehačka
250
ml smetany ke šlehání, 4 lžíce nastrouhaného
křenu
Ušleháme tuhou šlehačku a lehce do ní vmícháme
křen. Podává se šunkou jako šunkové rolky nebo s
tenkými plátky hovězího uzeného jazyka.
Cibule
Nejlepším lékem proti
nachlazení a následnému kašli je cibule.
Cibulový
sirup
.
Nakrájíme 3
cibule na kolečka. Postupně je vrstvíme do
nádoby a prosypáváme cukrem (nejlépe
třtinovým). Nakonec přikryjeme a necháme
odstát. Za několik hodin pustí cibule šťávu,
kterou slijeme do skleničky. Sirup podáváme
při kašli několikrát denně po lžičkách.
Cibulový čaj
Do 200 ml vroucí vody dáme na
5 minut vařit 2 nadrobno nakrájené cibule.
Necháme 10 minut vyluhovat, scedíme a
osladíme medem. Pijeme několikrát denně.
Med
Při
onemocnění je med neocenitelný. Nejenže
dodává tělu dostatek důležitých látek,
energie, ale navíc na rozdíl od rafinovaného
cukru, nezatěžuje náš organizmus.
Řepový med
.
Z černé řípy seřízneme
špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny
objemu nalijeme med. Necháme stát přes noc.
Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci
směsi 5 x denně smícháme s teplým mlékem a
vypijeme.
Česnek
Nejuniverzálnějším lékem se
zdá být česnek, který dokáže jako přírodní
účinné antibiotikum snadno zatočit s
kdejakou chorobou. Česnek bychom měli v
období zvýšeného výskytu infekce konzumovat
co nejčastěji. Ať už jako speciální
česnekovou pochoutku, nebo přidáním do
polévek, omáček či salátů. Jeho nepříjemný
odér můžeme zmírnit tím, že se po jeho
konzumaci napijeme mléka.
Super
zdravá česnečka
200 g brambor, 2 lžíce sádla,
12 stroužků česneku, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4
celeru, 2 cibule, svazek petrželky, toustový
chléb, máslo.
Brambory oloupeme a
nakrájíme na kostičky, kořenovou zeleninu
očistíme a nakrájíme na tenké proužky a cibule
na drobné kousky. V kastrole rozehřejeme sádlo,
osmahneme na něm brambory se zeleninou a
zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Mezitím
nakrájíme na kostičky toustový chléb a osmahneme
ho na másle. Česnek oloupeme a prolisujeme do
hotové polévky. Dobře promícháme, přidáme
nasekanou petrželku a osmažené tousty.
CITRÓNY
.
Během infekce je velmi
důležitý přísun dostatečného množství
vitaminu C. Nejlepší je, je-li podávám
formou zvýšené konzumace citronu, kiwi,
pomerančů a kysaného zelí.
Citrónové kloktadlo
.
Vymačkáme štávu z
jednoho středně velkého citronu a kloktá
ji. Nakonec polykneme. Opakujeme 2 až 3x
denně.
Teplá
citronáda
Šťávu ze 2 citronu smícháme
ve vysoké sklenici s 2 lžícemi třtinového
cukru a zalijeme teplou vodou. Přidat můžeme
i šťávu z jednoho pomeranče. Pijeme každé
ráno před snídaní během celého zimního
období.
.
Citronóvé rozinky
.
Balíček rozinek spaříme
horkou vodou a dáme do malé misky. Na ně
vymačkáme šťávu ze 2 citronů a necháme
několik hodin nasáknout a nabobtnat.
Vitamin C se naváže na hroznový cukr a
má pak větší účinek v našem organismu.
Každodenní "zobání" těchto rozinek je
skvělou prevencí proti infekci.
DALŠÍ "BABSKÉ" RECEPTY "RYCHLÉ POMOCI"
Sádlový obklad
Při bolestech
v krku si připravíme jednoduchý
zábal. Na pruh plátýnka namažeme
tenkou vrstvu vepřového sádla. Na
něj nastrouháme trochu muškátového
oříšku (aby se utvořila tenounká
vrstvička). Přikryjeme dalším
plátýnkem. Dáme na krk a ovážeme
teplým šátkem. Ráno je po bolesti.
Medvědí
mléko
Teď jeden typ pouze
pro dospělé. Je výborný a velmi účinný při
počátečních příznacích nachlazení. Ohřejeme
200 ml mléka, přidáme panáka rumu a 2 lžíce
medu. Stačí vypít 2 sklenice za večer a ráno
se cítíte jak rybička.
Máslový čaj
Bolest při
polknutí, pálení a škrabání v krku.
Nejlépe zažene tento jednoduchý recept.
Uvaříme 250 ml černého čaje, přidáme
polévkovou lžíci medu a polévkovou lžíci
másla. Dobře promícháme a ihned
vypijeme.
.
Zázvorový čaj
10g čerstvého
strouhaného zázvoru.vaříme 5 minut v 1
litru vody. Poté ho přes cedník
vymačkáme. Do vzniklého čaje se přidáme
šťáva z jednoho citrónu či pomeranče,
osladíme a pijeme horké.
PRO UNAVENÁ JÁTRA
.
Při jakémkoli
oslabení našeho organizmu jsou nadměrně
zatěžovaná naše játra. Při infekci
bychom jim proto měli dopřát trochu
úlevy v podobě stravy, ve které omezíme
všechna tučná, příliš kořeněná a smažená
jídla. A naopak přidáme více
nízkotučných mléčných výrobků a mrkve.
.
Mrkvový tvaroh
.
Nastrouháme 3
mrkve, smícháme je s 250 g
nízkotučného tvarohu a naředíme 1
lžící kefíru. Dobře promícháme.
Můžeme osladit nebo trochu osolit,
podle chuti.
Mrkvové hranolky
2 mrkve nakrájíme na malé
hranolky, pokapeme je šťávou z 1 citronu
a 1 lžičkou olivového oleje. Jíme místo
čipsů či slaných buráků.